TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2005 , Vol 20 , Num 2
ANALYSIS OF FACTORS ASSOCIATED WITH SURVIVAL IN ADVANCED STAGE GASTRIC ADENOCARCINOMA
1Dr. Süleyman ALICI, 2Dr. Serap KAYA, 3Dr. Mustafa İZMİRLİ, 4Dr. İlyas TUNCER, 2Dr. Ekrem DOĞAN, 5Dr. Hanefi ÖZBEK, 2Dr. Hayriye SAYARLIOĞLU
1Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Van
2Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Van
3Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, Van
4Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı, Van
5Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Van

Summary

Bu çalışmamızda, Eylül 1999 ile Nisan 2002 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran ileri evre mide adenokanserli 138 hastayı retrospektif olarak tek değişkenli ve çok değişkenli analizlerde klinikopatolojik parametreler ile tedavi yaklaşımlarının sağkalım üzerine olan etkisi yönünden değerlendirdik.

Çalışmaya histopatolojik olarak mide adenokarsinomu tanısı almış, kliniğimizde takipli evre IVMo (uzak organ metastazı olmayan) veya evre IVMı (uzak organ metastazı olan) olgular alındı.

Hastaların yaş ortalaması 61.1 (34-84) olup, %64.6'sı erkek ve %35.5'i kadındı. Performans durumu 2-3 olan hasta oranı %55 idi. Hastaların %53.6'sında VKİ 20'nin altında idi. Histolojik grad olarak hastaların %41.9'u kötü diferansiye adenokarsinom-müsinöz hücreli adenokarsinom-taşlı yüzük hücreli adenokarsinoma sahipti. Klinik evre olarak hastaların %84'ü evre IVMı idi. Tümörü midenin üst 1/3'üne lokalize hasta oranı ise %60.8 idi. Hastaların %19.6'sına cerrahi tedavi uygulanmış olup, yine hastaların %47'sine adjuvan veya palyatif amaçlı kemoterapi verilmişti. Tüm cevaplı (tam cevap+parsiyel cevap+stabil cevap) hasta oranı %39, progresyon gösteren hasta oranı ise %7.2 idi.

Tüm hastalarda medyan genel sağkalım süresi 3.1 ay olup, 3 yıllık genel sağkalım oranı %8 idi. Tek değişkenli analizde VKİ, klinik evre, cerrahi, cerrahinin tipi ve serum albumin düzeyi medyan genel sağkalım süresi ile ilişkili anlamlı prognostik faktörlerdi. Cinsiyet, klinik evre, cerrahi, cerrahinin tipi, serum hemoglobin düzeyi ve serum albumin düzeyi progresyonsuz sağkalım ile ilişkili anlamlı prognostik faktörler olarak saptandı (p≤0.05). Genel sağkalım süresi ile ilişkili olarak tek değişkenli analizde anlamlı bulunan faktörler çok değişkenli analizde yeniden değerlendirildi. Cerrahinin yapılmaması, palyatif cerrahi uygulanması (radikal cerrahiye göre), VKİ'nin 20'nin altında olması sağkalım ile ilişkili, istatistiki olarak anlamlı kötü prognostik faktörler olarak bulundu. Tek değişkenli analizde progresyonsuz sağkalım ile ilişkili anlamlı prognostik faktörler çok değişkenli analizde değerlendirildi ve cerrahinin yapılmaması (cerrahi yapılanlara göre) ve erkek (kadın cinsiyete göre) cinsiyet istatistiki olarak anlamlı kötü prognostik parametreler idi. Hem GSK hem de PSK yönünden cerrahinin yapılıp yapılmaması istatistiki olarak bağımsız en anlamlı prognostik faktördü.

Sonuç olarak, cerrahinin yapılmaması, radikal cerrahi yerine palyatif cerrahi uygulanması, ilk başvuruda VKİ'nin 20'nin altında olması ileri evre mide adenokarsinomlu hastalarda sağkalım ile ilişkili kötü prognostik faktörler olarak saptandı.