TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2004 , Vol 19 , Num 3
PIGMENTED VILLONODULAR SYNOVITIS AND RADIOTHERAPY, REPORT OF TWO CASES
Dr. Ayşe Nur DEMİRAL1, Dr. Evrim BAYMAN1, Dr. Hasan HAVITÇIOĞLU2, Dr. Metin MANİSALI3, Dr. Sermin ÖZKAL4, Dr. Mehmet ŞEN1, Dr. Münir KINAY1
1Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji AD, İzmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Radyodiyagnostik AD, İzmir
4Dokuz Eylül Üniversitesi Patoloji AD, İzmir

Summary

Pigmente Villonodüler Sinovitis (PVNS) (=Tenosinovyal dev hücreli tümör) eklem, tendon kılıfı ve bursa membranlarından köken alan ve nadir görülen benign bir tümördür. Genel tedavi yaklaşımı cerrahi olmakla beraber cerrahi sonrası lokal nüks oranı çalışmalarda %8-56 arasında değişmektedir. Nüks riski yüksek olgularda postoperatif radyoterapi önerilmektedir.

Bu çalışmada PVNS tanısıyla opere edilen 2 olguya verilen postoperatif radyoterapi deneyimi sunulmuştur. İlki dördüncü nüksünden sonra postoperatif radyoterapi için refere edilen diz yerleşimli diffüz PVNS tanılı olgudur. İkinci olgu ise alt ekstremite distali yerleşimli lokalize tip PVNS tanılıdır. Bu olgular ve retrospektif çalışmalardaki diğer deneyimler ışığında, hastalığın klinik, radyolojik özellikleri yanısıra tedavi sonuçları üzerinde durulmuştur. Postoperatif radyoterapi eksizyon sonrası yüksek nüks riski taşıyan olgularda önleyici tedavi yaklaşımı olup nüks olasılığını azaltmak ve eklem fonksiyonunu korumak mümkün olabilmektedir.